Bolečine v križu povzročajo težave vse več ljudem


Vas občasno mučijo neznosne bolečine v križu? Se sprašujete, kaj je vzrok tega in kaj lahko storite, da se stanje izboljša? Preberite več tukaj ali se pozanimajte pri svojem osebnem zdravniku. Vsekakor pa bolečin ne ignorirajte, sploh če se te pojavljajo že dalj časa in so vse hujše.

Bolečine v križu

Bolečine v križu nikoli niso prijetne, pogosto pa vztrajajo kar nekaj časa. Danes vse več ljudi, tudi mlajših, trpi za tovrstnimi bolečinami, a na srečo se da marsikatero bolečino odpraviti že s spremembo načina življenja. Tovrstne bolečine se pogosto pojavijo zaradi celodnevnega sedenja, kajti naše telo je ustvarjeno za gibanje, mi pa smo si večino stvari naredili tako, da jih opravljamo sede, kar pa ne gre skupaj. Sedimo, ko se peljemo v službo ali šolo, sedimo v službi/šoli, doma itd. Še ko imamo kaj prostega časa se večina izmed nas raje udobno namesti na kavč in si pogleda kakšen dober film ali prebere kakšno knjigo, namesto da bi šli v naravo in se malo razgibali. Če nam je tak način življenja všeč, to še ne pomeni, da je tudi zdrav. Poskusimo se torej prisiliti, da smo vsaj eno uro na dan fizično aktivni, saj s tem poskrbimo, da naša hrbtenica ne trpi tako zelo.

Seveda pa imajo nekatere bolečine izvor v drugih težavah – poškodba hrbtenice, nepravo ležišče ali obutev … Tudi to lahko povzroči bolečine v križu. Ko boste naslednjič kupovali novo ležišče ali obutev, se najprej prepričajte, ali je primerno za vas in bo nudilo potrebno oporo hrbtenici. Če se bolečine kljub temu ne bodo ustavile, potem bo treba izvor težav iskati drugje. Vsekakor pa je pomembno, da se izvor težav odkrije, saj se lahko le tako bolečine tudi ustrezno zdravi. Za natančen pregled obiščite svojega zdravnika, ki vam bo znal najbolje svetovati, kaj narediti v vašem primeru.

Zadnji prispevki