Bronhitis običajno spremlja nadležno kašljanje


Kašljate, težko dihate ali ste utrujeni? Vas mučijo bolečine ali glavoboli? Potem obstaja verjetnost, da imate bronhitis. To je okužba dihalnih poti in nastane, ko se bronhiji vnamejo in posledično se pojavi kašelj. Pri tem ne gre za običajen kašelj, ampak se lahko z njim izloča še gosta sluz. Obstaja akutna in kronična oblika tega stanja. Akutno stanje običajno nastane zaradi prehlada ali kakšne druge okužbe dihal. Kronično stanje pa je nekoliko bolj resno in nevarno, saj gre za draženje oziroma vnetje sluznice bronhijev, kar pa običajno povzroča kajenje. Ta oblika bolezni zahteva zdravniško obravnavo in zdravljenje.

bronhitis
Bronhitis običajno spremlja nadležen kašelj.

Da imamo morda bronhitis lahko ugotovimo na podlagi številnih simptomov, ki nas opozarjajo, da se nekaj dogaja v našem telesu. Sicer je simptomov veliko in se razlikujejo, a najočitnejši simptom je gotovo kašelj. Poleg kašlja lahko začnete izkašljevati še gosto sluz različnih barv, včasih je tej sluzi primešana tudi kri. Ostali značilni simptomi so še utrujenost, težko dihanje, mrzlica, rahla vročina, bolečine in glavoboli. Če gre za akutno obliko bolezni, simptomi običajno izginejo v nekaj dneh (razen kašlja, ki vztraja še kar nekaj časa), če pa gre za kronično obliko bolezni, pa so simptomi pogostejši, dalj časa trajajoči in stvari se lahko hitro zapletejo. Obe obliki pa se lahko pojavita tudi istočasno.

Kako se zaščititi pred bronhitisom? Obstajajo dejavniki, ki povečujejo tveganje za pojav bronhitisa eden izmed teh dejavnikov je gotovo kajenje, nizka odpornost, ki je lahko posledica kakšne akutne ali kronične bolezni, želodčna kislina ali želodčni refluks … Če torej opazite kakršnekoli znake, ki nakazujejo, da bi lahko šlo za bronhitis, je priporočljivo, da spremljate svoje stanje in ob sumu na zaplet oziroma težji potek bolezni obiščete svojega zdravnika. V nekaterih primerih se namreč iz bronhitisa lahko razvije tudi pljučnika, ki pa je za nekatere bolnike lahko zelo nevarna.

Zadnji prispevki