Dvodnevni izlet v Prekmurje


Dvodnevni izlet v Prekmurje vam bo razkril skrivnosti te rodovitne ter vinorodne pokrajine, ki jo od Prlekije loči reka Mura. Tam boste srečali velike bele štorklje, ki domujejo v Prekmurju. Ko si omislite dvodnevni izlet v Prekmurje, ne pozabite obiskati slavni mlin na Muri, ki je biser naše preteklosti in sedanjosti. V Prekmurju boste našli še dva bisera in sicer Grad na Goričkem ter Plečnikovo Belo golobico. V teh krajih pa so ohranjen stare obrti, ki še niso šle v pozabo, seveda mlinarji, ki meljejo za vso Slovenijo ekološka semena v ekološko moko na star način, lončarji ter medičarji pa tudi krovci slamnatih streh.

Dvodnevni izlet v Prekmurje

Dvodnevni izlet v Prekmurje po vinskih poteh

Če ste ljubitelj vin in odbere kapljice, potem vam bo v oči padel dvodnevni izlet v Prekmurje po poteh žlahtne kapljice. Ta pot vas pelje mimo Maribora do Gornje Radgone, kjer je že prva vinska klet, ki jo lahko obiščete.

Priporočamo vam, da si ta izlet omislite z avtobusom in ne vozite sami, če boste vina tudi okušali. Avtobus lahko najame več ljudi, skupina ali pa se kakšni skupini pridružite, da bo bolj zabavno.

Ta dvodnevni izlet v Prekmurje vam lahko nudi ogled Šampanjske in vinske kleti Pod slapom. Pot vas lahko pelje do otoka ljubezni in romantike vse do edinega plavajočega mlina na Muri, ki je posebno doživetje. Peljete se lahko z brodom po reki Muri in spoznavate, kako so nekoč tu živeli domačini. Brodarji znajo povedati zanimive zgodbe iz tistih krajev in davnih časov.

Prespite lahko na bližnjem kmečkem turizmu, kjer boste tudi lepo postreženi z domačimi dobrotami ter udobno posteljo. Ne pozabite tudi preizkusiti tradicionalne prekmurske dobrote, kot je prekmurska gibanica.
Naj vaš dvodnevni izlet v Prekmurje ne mine brez obiska Bukovniškega jezera, kjer so tudi energijske točke. Pa obiščite tudi Lendavo, ki je prestolnica Prekmurja in zanimivo majhno mestece.

Posebnosti Prekmurja, ki jih ne smete zgrešiti

Če boste hoteli popestriti svoj dvodnevni izlet v Prekmurje, obiščite eno najlepših gričevnatih krajin pri nas, ki je izjemno razgibana, rodovitna, vinorodna in prijazna pokrajina Goričko, rodni dom Vlada Kreslina. Ta pokrajina je za Goriškimi Brdi najbolj sončna v naši državi in ponuja idealne pogoje za vinske trte, grozdje ter sadje. Običajno je dežja dovolj, zato tukaj vse raste, tudi zelenjava, grmovnice in drevesa.

Naj vaš dvodnevni izlet v Prekmurje zajema še obisk našega največjega gradu iz 13. stoletja. Ta grad ima kar 365 soban, kolikor je dni v letu.

Umeščen pa je v res prelepi gričevnati pokrajini, polni zelenja in tišine ter čistega zraka. Za najmlajše in tudi starejše pa je poskrbljeno v doživljajskem oparku Vulkanija, kjer se boste peljali z vlakcem in spoznavali vulkane, lahko si boste ogledali delovanje vulkana v 3D verziji in doživeli pravo pravcato jamo s kapniki.

V vasi Selo pa si lahko ogledate spomenik Romanski Rotundi, ki je majhna okrogla cerkvica s čudovitimi freskami, ki je stara že več kot 800 let. Pogosto ljudje zvonijo na tem zvonu, da bi si pridobili srečo v življenju. Poskusite in vedeli boste, če deluje.

Obisk lončarske vasi v Filovcih

Dvodnevni izlet v Prekmurje lahko zaokrožite s super izkušnjo in doživetjem v lončarski vasi, ki še živi in je v vasi Filovci. V tej vasi boste opazili fascinantne domačije, ki so krite s slamo. Kaj takega ne boste videli nikjer in je res vredno ogleda.

V tej vasi bivajo pravi lončarji, ki tam še niso izumrli. Ogledate si lahko pravo lončarsko peč ter orodje. Naučite se lahko, kako se ročno izdeluje posoda iz gline. To je res izkustveno doživetje preteklosti in čisti užitek stika z glino ter ustvarjanje nečesa koristnega.

Včasih so več ali manj vsi doma izdelovali posodo na ta način. Njena prednost je bila trdnost, hkrati pa ste bili lahko mirni, da je varna in zdrava za uživanje jedi. Lončar bo gotovo tudi kakšno za vas izdelal ali pa kupite že narejeno, ker se mora še nekaj časa peči v peči.

Katere gostilne priporočajo domačini

Za dvodnevni izlet v Prekmurje boste potrebovali tudi nekaj hrane in najbolje je, da obiščete dobre gostilne ter kmetije z domačo ali moderno hrano, odvisno je od vašega okusa in pričakovanj. Pa si jih oglejmo nekaj, ki so jih predlagali domačini.

  • Gostilna Marič v Sebeborcih, kjer nudijo prekmursko domačo hrano.
  • Gostilna Rajh v Bakovcih, kjer je dobra hrana z modernim priokusom.
  • V Murski Soboti obiščite Rajh No1, če ste ljubitelji moderne hrane.
  • Naslednja gostilna, ki jo priporočajo v Murski Soboti je Nona, kjer nudijo klasično hrano, kot so pice in testenine.
  • Zanimiva je Oaza grill v Moravcih oz. Tešanovcih, ki je ob jezeru in predvsem nudijo ribje jedi ter zrezke.
  • Za ljubitelje sladic priporočajo slaščičarno Metropol, kjer nudijo razne sladice in tortice iz Mariborske Pohorske kavarne.

Naj bo vaš dvodnevni izlet v Prekmurje začinjen z dobro jedjo. Priporočamo, da poskusite domačinske specialitete, ki jih nudijo marsikje v skoraj vseh gostilnah, če le niso preveč moderno in klasično usmerjene. Tako pristno pripravljenih jedi ne boste našli drugje, zato se jih splača preizkusiti.

Zadnji prispevki