Gore primerne za otroke vseh let


Gore primerne za otroke

Mnogi gredo radi v gore, saj je hoja dobra za zdravje, obenem pa vam svež zrak zbistri misli. Otroci pa po navadi potrebujejo malo več motivacije, da gredo z vami. Gore primerne za otroke najdemo po celi Sloveniji, potem pa je od vas odvisno, da jim pohod v gore predstavite na zanimiv način. Veliko gora ima na vrhu kočo ali druge zanimivosti, ki so za otroke (in odrasle) atraktivne, pot pa ni prezahtevna in je zato primerna tudi za mlajše pohodnike. V nadaljevanju vam bomo predstavili 5 slovenskih gora, za katere menimo, da so res gore, primerne za otroke.

1. Slemenova špica

Čas hoje: 1 ura 15 min

Za vse, ki želijo nezahtevno in kratko pot, na koncu pa lep razgled, je Slemenova špica super ideja. Otroci so navdušeni nad majhnimi jezeri na vrhu in macesni, katerim iglice jeseni porumenijo. Zato, če iščete gore primerne za otroke, ki jih želite obiskati jeseni, je Slemenova špica primerna izbira.

2. Kofce

Čas hoje: 1 ura 30 min – 2 uri

Tako kot skoraj vse ostale gore, primerne za otroke, je tudi pri Kofcah na vrhu planinski dom, kjer se lahko posladkate s štruklji. Otroci so posebej navdušeni nad Kofcami, saj so poleg doma na vrhu še igrala, da jim zagotovo ne bo dolgčas. Poleg koče je na vrhu dovolj prostora za igre, poleti pa ne manjkajo pa niti živali, ki se pasejo. Poti do Kofc so enostavne in so tudi označene, ne bi pa vam smelo vzeti več kot uro in pol, da dosežete vrh.

3. Slavnik

Čas hoje: 1 ura 40 min

Slavnik za razliko od ostalih gora nima koče na vrhu, ampak se Tumova koča nahaja nekaj korakov pod vrhom. Glavni razlog, zakaj Slavnik spada med gore, primerne za otroke, je lep razgled na Jadransko morje in del Slovenskih Alp, ki jih vidimo ob lepem vremenu. Pot na Slavnik je precej kamnita, zato čevlji z dobro oporo niso odveč.

4. Menina planina

Čas hoje: 3 ure 45 min

Menina planina je izlet, ki na koncu ves trud poplača s čudovitim razgledom. Res pa je, da je primeren za malo večje otroke, saj je pot daljša. Ampak čeprav je daljša, je pot še vedno lahka in označena. Na vrhu je planinski dom, kjer si lahko odpočijete, kar pa Menini planini najbolj podeli izraz gore, primerne za otroke, pa so igrala, ki so ob domu.

5. Velika planina

Čas hoje: 1 ura – 2 uri

Velika planina je zelo priljubljena destinacija za družine. Na Veliko planino lahko pridete iz več izhodišč, odvisno od vaše in otrokove fizične pripravljenosti. Hodite lahko le eno uro ali pa se odločite za daljšo pot. Ne glede na to, kje bo vaše izhodišče, je pot na Veliko planino lahka, na vrhu pa vas čakajo živali, ki se pasejo in pastirske hišice. Kot zanimivost, do Velike planine vozi tudi gondola, ki bo naredila izlet še bolj zabaven.

Pred izletom v gore

Čeprav so gore, primerne za otroke generalno manj zahtevne, pa je pomembno, da otroka že od mladih let naučite pohodniškega bontona. To pomeni, da jim razložite, da niso preveč glasni, da smeti ne odlagajo v naravo, hodijo po označenih poteh ipd.

Pomembno je tudi, da imajo otroci primerno obutev in oblačila, da otroka ne bo zeblo ali mu bilo prevroče. Dodatna oblačila so vedno priporočljiva. Potem je tu še plastenka vode, malica in zaščita pred klopi in soncem. Če ima otrok željo nositi svoj nahrbtnik, mu tega ne odrecite, pazite le, da nahrbtnik ne bo pretežak.

Vaša naloga je, da so izbrane gore primerne za otroke in niso prezahtevne, kar lahko ocenite le vi sami. Pred odhodom preverite vremensko napoved in potek poti, da ne zaidete. Pomembno je, da otroka vzpodbujate in ga ne silite v gore, če opazite, da ni razpoložen. Vsekakor pa bodite s svojim navdušenjem nad gorami otroku v vzgled in zagotovo se vam bo z veseljem pridružil.

Zadnji prispevki