Izlet na Kras je odlična izbira za vse generacije


Poletja je že zdavnaj konec, marsikomu pa se že pošteno »lušta« počitnic, kjer lahko popolnoma pozabimo na vsakodnevne skrbi in tegobe ter se zgolj prepustimo uživanju. Ker so sedaj otroci v šoli, vi pa si tudi ne morete kar vzeti dopusta sredi šolskega leta (sploh če delate v šolstvu), so idealni vikend izleti po Sloveniji. Morda se komu zdi, da je Slovenija tako majhna, da že vse pozna in se mu tako ne zdi zanimiva za raziskovanje oz. preživljanje počitnic, a verjemite, da boste, ko se boste enkrat podali na pot po skritih kotičkih naše deželice, kmalu ugotovili, da Slovenije in njenih znamenitosti ter lepot sploh ne poznate. V tem članku vas bomo poskušali prepričati v to, da je izlet na Kras odlična izbira za vikend izlete ali pa celo daljše počitnice, saj ponuja ogromno lepih kotičkov in znamenitosti, ki jih gotovo še ne poznate – pa tudi če jih, vas lahko ponovno očarajo.

Zakaj na izlet na Kras?

Zato, ker Kras ponuja obilo naravnih lepot, da ne omenjamo niti vseh ostalih znamenitosti. Zagotovo najbolj priljubljena turistična točka so Škocjanske jame – nekateri pravijo, da so celo lepše od »najbolj znane« Postojnske; odpravite se na izlet na Kras in sami presodite, katere jame so lepše. Škocjanske jame vas bodo zagotovo osupnile s svojim največjim podzemnim kanjonom, s katerim se ponašajo, prav tako pa lahko tu opazujete osupljivo kraško pokrajino, ki je v jami res ne manjka. Naslednja bolj znana atrakcija je zagotovo Lipica – to prav gotovo morate obiskati vsi ljubitelji konj, saj boste na tem mestu našli avtohtono slovensko pasmo konj, tj. lipicance. Konji in žrebički (ste vedeli, da so ti sprva povsem črne barve, šele pozneje postanejo beli?) bodo zagotovo navdušili tudi vaše najmlajše, osupljiv pa je že sam sprehod skozi Lipico, lahko pa se skozi njo zapeljete tudi s kočijo. Tisti bolj športno navdušeni lahko svoj izlet na Kras začnete z raziskovanjem Živega muzeja Krasa, ki obsega 700 hektarjev, zato vas bo njegovo raziskovanje zaposlilo za kar nekaj ur. Tipične kraške pojave si lahko ogledate s kolesom (potrebujete gorsko kolo!), ali pa jih prepešačite. Obiščete lahko tudi pomnik miru Cerje, kjer ni pretirane gneče (ravno zato, ker ni širše poznan), ali pa otrokom pričarate nepozabno izkušnjo, ko se skupaj z vojakom v uniformi sprehodite po sledeh prve svetovne vojne. Izlet na Kras vas bo navdušil tudi s številnimi neznanimi vasicami, ki ponujajo fantastične sprehode, predvsem pa so odlična lokacija za prekrasne fotografije. Najbolj opevana vasica je Štanjel, a tudi ostale manj znane vasice vas bodo navdušile.

izlet na Kras
Kulinarika Krasa

Eden izmed razlogov, zakaj se odpraviti na izlet na Kras, je zagotovo tudi njihova kulinarika. Med raziskovanjem Krasa boste zagotovo naleteli na cel kup turističnih kmetij, ki vam ponujajo odlično kulinariko kot tudi prenočitve. Odličen kraški pršut, poseben kraški sir, šalame, pancete, da o odličnem vinu in sadju z Brkinov niti ne govorimo – tovrstne domače dobrote enostavno morate poizkusiti. Zelo znana kulinarična doživetja na Krasu so t. i. osmice – gre za tradicionalne dneve, ki imajo že dolgo zgodovino. Že leta 1784 je bilo z dekretom odločeno, da lahko vinogradniki v osmih dneh točijo in prodajajo vino brez davka ter tako izpraznijo zaloge in naredijo prostor za novo letino. Danes nekatere kmetije osmice prirejajo celo dvakrat na leto in sicer lahko v tem času pri njih doma kupite vino in domače suhomesnate izdelke ali pojeste ostale dobrote (potico, enolončnice, štruklje, mlečne izdelke, kruh). In kako boste našli tako kmetijo? Preprosto – nanje kažejo leseni kažipoti, označenimi z bršljanovo vejico, ki ostane sveža ravno osem dni. Kulinarika Krasa je tako odlična, da bi bil greh, če ne bi vsega poizkusili, zato se na izlet na Kras nikar ne odpravite, če ste na kakšni dieti!

Našteli smo le nekaj najbolj atraktivnih znamenitosti Krasa, nikakor pa to ni vse, kar Kras ponuja – če bi želeli opisati vse kraške znamenitosti, bi bil tale članek zelo dolg. Pa vendar – če želite bolj aktivne počitnice, je Kras prava izbira, saj premore ogromno pešpoti in poti za kolesarjenje, ki jih enostavno morate spoznati. Prav tako je Kras bogat tudi z muzeji in ostalimi zanimivimi stvarmi, ki jih tu žal nismo našteli. Če pa vas nič od tega ne prepriča, se boste na Kras zagotovo vračali zaradi izjemnih ljudi, ki tam živijo. Kaj še čakate – spakirajte kovčke ali nahrbtnike in se podajte na izlet na Kras.

Zadnji prispevki