Kam na izlet z dojenčkom – na okrog po Sloveniji


Slovenija je res, da majhna država, a ponuja številne zanimive kotičke, ki jih zagotovo še niste doživeli in videli od blizu in prav ti kotički so lahko dober namig, kam na izlet z dojenčkom. Za vas smo poiskali nekaj konkretnih predlogov, ki jih lahko obiščete z vozičkom ali nosilko in majhnim otrokom. Preživljanje časa v naravi bo dobro del tako vam kot dojenčku, pravi balzam za dušo pa bodo tudi zanimive naravne in kulturne znamenitosti, ki jih boste kot družina obiskali skupaj. Naj najprej omenimo, da izlet z najmlajšim člankom družine ni v prvi vrsti namenjen dojenčku, ampak predvsem vam, staršem, da prekinete vsakodnevno rutino, ki v večini sestoji iz skrbi za dojenčka in si na ta način privoščite malce oddiha in si napolnite baterije. Seveda pa bo vsak izlet v naravo pozitivno vplival tudi na dojenčka, predvsem svež zrak in vesela starša, ki se bosta na ta način lažje spoprijemala z vsakdanjimi izzivi.

kam na izlet z dojenčkom

Kam na izlet z dojenčkom?
Slovenija ponuja veliko možnosti tudi za družine z dojenčkom. Na izlet z dojenčkom se lahko odpravite v hribe, no natančneje na tiste nižje hribčke, kjer je omogočen dostop z otroškim vozičkom, v nasprotnem primeru vam bo hojo v hrib zagotovo olajšala nosilka. Ne pozabite, da je lahko že obisk bližnjega hriba razlog, da uživate na svežem zraku in razgledu. Izkoristite tudi sprehajalne poti v okolici vašega doma, kjer lahko dostopate z otroškim vozičkom. Še posebej pomirjujoč bo zvok žuborenja reke za vašega otroka, pa tudi za vas, ko boste ob reki malce posedeli in prisluhnili zvokom vode. Večkrat se odpravite na izlet tudi v gozd in izkoristite aromaterapijo dreves. Nikar pa ne pozabite na možnost piknika na bližnjem travniku ali pa na drugem koncu Slovenije. Naj vas ne odvrne pakiranje vse obvezne opreme za malčka in se večkrat odločite za izlet z dojenčkom. V nadaljevanju so predstavljeni konkretni predlogi, kam na izlet z dojenčkom.

Kam na izlet z dojenčkom – Jezero Jasna in Kranjska Gora
Izhodiščna točka izleta je Kranjska Gora, kjer parkirate avto in se odpravite peš do jezera Jasna, v smeri Vršiča. Do jezera vodi 1,5 km dolga in lepo urejena pot, ki je primerna tudi za otroški voziček. Ko pridete do jezera Jasna, se lahko tam sprehodite okrog jezera ali pa se ob jezero samo usedete in uživate v čudoviti naravi. Na sami lokaciji je poskrbljeno tudi za okrepčilo. V primeru, da boste izkoristili celoten dan za izlet, vam priporočamo še ogled same Kranjske Gore in pa naravni rezervat Zelenci.

Kam na izlet z dojenčkom – iz Portoroža v Piran in nazaj
Izlet na Obalo je vedno dobra odločitev, kajne? Sprehodite se po sprehajalni poti, ki vodi od Portoroža do Pirana tik ob morju in je odmaknjena od prometne ceste, primerna je tudi za otroški voziček. Ob prihodu v Piran si na Tartinijevem trgu privoščite kavo in sladoled, pred še dodatnim sprehodom po tem slikovitem malem obmorskem mestecu. Če imate poleg dojenčka še malce starejše otroke, jim bo zagotovo zanimiv obisk akvarija v centru Pirana, saj bodo tam spoznali morske prebivalce slovenskega morja. Vrnitev nazaj v Portorož je možna po isti poti ob morju ali pa se preprosto usedite na avtobus in se do parkiranega avtomobila zapeljete.

kam na izlet z dojenčkom

Kam na izlet z dojenčkom – Divje jezero
Še en predlog za družinski izlet za vse ljubitelje narave. Iz Idrije vas do Divjega jezera pripelje zanimiva in poučna naravoslovna poti ob reki Idrijci, ki je primerna tudi za najmlajše družinske člane v otroškem vozičku. Na nekaterih delih boste morda morali voziček malce dvigniti, zato je dobrodošla dodatna družba za pomoč. Lahko pa se do jezera pripeljete z avtomobilom in se potem povzpnete samo po stopnicah, ki vodijo do jezera. Če se odločite za celodnevni izlet v Idriji, obiščite še rudnik živega srebra in grad Gewerkenegg. Poskusite tudi lokalno posebnost – idrijske žlikrofe.

Kam na izlet z dojenčkom – Šmartinsko jezero pri Celju
Na drugem koncu države lahko obiščete Celje in se od tam sprehodite po lepo urejeni in varni poti do Šmartinskega jezera in okrog samega jezera, kjer so urejene tematske poti pa tudi več klopic za počitek. Lahko se po jezeru zapeljete tudi z ladjo. Če ste v teh koncih Slovenije prvič, si oglejte še mestno središče Celja.

Kam na izlet z dojenčkom – Arboretum Voljči Potok
Arboretum je prava izbira za družinski izlet še posebej za ljubitelje rastlin in za družine z otroki, tudi dojenčki v vozičku. Za tiste malo starejše otroke imajo v Arboretumu Voljči Potok različna igrala ter stalno razstavo velikanov morskih globin in dinozavrov. Vsako pomlad v parku zacveti več kot 2 milijona tulipanov, za vsakega prebivalca Slovenije po eden. Arboretum je čudovit v vseh letnih časih, saj v njem uspeva več kot 5000 drevesnih in rastlinskih vrst. Če je del vaše družine tudi pes, ga lahko brez težav pripeljete s seboj in se skupaj sprehodite po parku.

Zadnji prispevki