Kolesarske poti po Sloveniji


Prihaja najlepše obdobje v letu. Lepi topli dnevi, ki si jih želimo preživeti v naravi. Za nekatere je koristno spoznati kolesarske poti po Sloveniji. Slovenija je čudovita dežela. Če se vozimo po njej z avtomobilom, nikoli ne vidimo vseh njenih najbolj skritih lepot. Vožnja s kolesom nam omogoča prav to.

Za začetek je modro, da se podamo na krajše vožnje v okolici našega kraja. Taki kratki izleti nam služijo za nabiranje kondicije. Kajti vožnja s kolesom zna biti, vsaj na začetku, dokaj naporna. S temi podvigi je najbolje začeti že v prvih toplih in suhih dneh v letu. Tako lahko pridobimo zelo dobro kondicijo že do pomladi.

Najlepše kolesarske poti po Sloveniji

Priprave na kolesarjenje

Na vsako kolesarsko pot se moramo odpraviti ustrezno opremljeni. Kolo nam mora biti prav. Tako kot obleka. Mogoče se bere malo smešno, vendar je to zelo pomembno. Prava oblika kolesa nam bo nudila največje užitke na poti. Prav tako mora biti kolo ustrezno opremljeno. Predvsem pa varno. Le tako bomo lahko prevozili številne kolesarske poti po Sloveniji. Poleg pravega kolesa, je pomembna tudi zaščitna čelada. Naj jo zakonski akti predpisujejo ali ne, varnost je na prvem mestu. Najbolj smo pomembni mi. Tudi ustrezna oblačila so priporočljiva. Na kolesu nas naj ne bi zeblo, niti nam bilo prevroče. Brez nahrbtnika se ne odpravljati na kolesarjenje. V njem pa nujno nekaj obližev in kak kos prve pomoči. Brez vode ne gre. Na tržišču je toliko posod za vodo, da lahko kupimo točno tako, kot si jo želimo. Bodimo pa vsaj toliko okolju prijazni, da ne kupujemo plastenk za enkratno uporabo v trgovini. Slovenija je tako bogata z naravno čisto vodo, da si jo lahko privošči čisto vsak. V nahrbtniku naj bo tudi mali prigrizek. Lahko se zgodi, da bo po poti nepričakovano pošla energija.

Na kolo z družino

Zelo lepi in doživeti so družinski izleti s kolesi. Zato je potrebno otroke spodbujati k tej obliki rekreacije že v zelo zgodnjih letih. Tako bodo zanimive kolesarske poti po Sloveniji za njih posebno doživetje. Sprva naj se vozijo z nami na kolesu, pozneje jim kupimo pravo kolo. Ves čas pa jih poučujmo pravil obnašanja v prometu. Kolesarji so namreč zelo ranljiva skupina udeležencev v prometu. K sreči nastaja vse več pravih kolesarskih stez in se varnost v prometu na tem področju močno izboljšuje. Tudi v Sloveniji postaja kolesarjenje nacionalni šport. Tako, kot je že dolgo smučanje.

Izberite takšno, ki vam ustreza

Slovenija je geografsko neverjetno raznolika dežela. Od prostranih ravnic, do strmih vrhov. Od gostih gozdov do popolnoma skalnih področij. Od alpskih zim do vročega mediteranskega podnebja. Tako lahko kolesarimo vedno in povsod. V Sloveniji imamo lahke kolesarske poti, zahtevne kolesarske poti ali zelo zahtevne kolesarske poti. Lahko jih prevozimo v enem dnevu ali gremo na več dnevni kolesarski izlet. Prav vsaka regija ima svoje, različno zahtevne, kolesarske poti po Sloveniji

Kolesarske poti po regijah

Na Primorskem so številne kolesarske poti. Najlažja je vsekakor med Tolminom in Kobaridom. Pot med zanimivimi vasicami se izogne glavni prometnici. Prav tako je zanimiva Parenzana. Poteka po stari železniški trasi med Trstom in Porečem. Slovenski del je dolg 34 km. So pa tudi številne zahtevnejše poti. Zelo zahtevna je 30 km dolga kolesarska pot Po poti istrskih vasic Kraškega roba.

Tudi na Štajerskem so številne kolesarske poti. Na teh poteh je možen ogled številnih naravnih in kulturnih znamenitosti. Ena lažjih je Arheološka cesta Benedikt. Meri vsega 25 km. Najdaljša pa je kolesarska pot 18 občin ob reki Dravi, ki je dolga skoraj 100 km. Vendar poteka v glavnem po asfaltiranih cestah in je kot taka primerna za turistično rekreativno kolesarjenje.

Tudi Gorenjska ima kar nekaj kolesarskih poti. Na pot od Kranjske gore do Belopeških jezer se lahko odpravijo tudi družine z otroki. Poteka mimo številnih počivališč, igrišč in okrepčevalnic daleč od glavne ceste. Podobni sta tudi poti od Rateč do Mojstrane in Kolesarska tura po Deželi v okolici Bleda. Kolesarske poti po Sloveniji so res neverjetno raznolike.

V Prekmurju so kolesarske poti poimenovali povsem edinstveno. Tromejka, Pot užitka, Po bregaj, Zacumprala si me so le nekatere od njih. Prekmurje je pretežno ravninski svet. Tako so tudi daljše poti fizično manj zahtevne.

Dravska kolesarska pot poteka na Koroškem in je po naravnih lepotah in kulturni raznolikosti ena najlepših v Evropi. Je pa malo bolj zahtevna. Za družine z otroki pa je primerna kolesarska pot po Mislinjski dolini, imenovana Šterkna.

Notranjski park ima zelo razgibano kraško pokrajino in ponuja pestro izbiro najrazličnejših kolesarskih poti po prekrasnem naravnem okolju. Poti so vseh vrst. Primerne tako za užitkarske rekreativce kot tudi za zahtevnejše kolesarje.

Dolenjska je lepa gričevnata pokrajina s številnimi kolesarskimi potmi. Ena takih je panoramska kolesarska pot Kostanjevica na Krki. Po poti mlinov in gradov se lahko vozite s kolesom od Šmarjeških toplic do Otočca. Kolesarska pot VTC Črnomelj pa vas vodi ob zanimivih kulinarično vinskih točkah. 50 km dolga kolesarska pot skozi vinograde in gozdove vas vodi po Poljanski dolini ob reki Kolpi.

Predstavljene so le nekatere kolesarske poti po Sloveniji. Vi pa se lahko podate še na druge poti in tako odkrivate lepote Slovenije.

Zadnji prispevki