Najboljši med v Sloveniji


Slovenija velja v svetu kot vodilna država, ki ozavešča in poudarja pomen opraševalcev za obstoj našega planeta, hkrati pa velja tudi kot pridelovalka kakovostnega in okusnega medu. Slovenski čebelarji večkrat s ponosom poudarijo, da je pridelan najboljši med v Sloveniji. Med pridelujejo tako imenovane medonosne čebele (Apis mellifera), ustvarijo ga iz nektarja ali rastlinske mane. Nektarju rečejo tudi medičina – sladek sok, ki ga izloča večina cvetnic, ki jih oprašujejo žuželke. Nektar je sestavljen iz vode in sladkorjev; glukoze, fruktoze in saharoze. Mana pa je naraven, sladek in lepljiv sok, ki ga izločajo drevesne ušice in kaparji. Čebele medičino ali mano v panju obdelajo, zgostijo in ji primešajo izločke lastnih žlez ter jo shranijo v celice satja. Čebelarji iz satja dobijo med s centrifugiranjem. Potem sledi polnjenje medu v primerno embalažo, v kateri ga pri ustreznih pogojih lahko skladiščimo tudi več let. Medu, ki je namenjen za prodajo, ni dovoljeno dodati nobene snovi, niti mu ni dovoljeno odvzeti katere koli sestavine, ki je značilna za med.

Najboljši med v Sloveniji

Najboljši med v Sloveniji – vrste medu, ki jim lahko zaupate

Na trgovskih policah lahko najdete različne vrste medu glede na geografski in botanični izvor medičine ter način pridobivanja. Običajno dobi med ime po rastlini, na kateri so čebele nabirale nektar oziroma mano. Po izvoru se med deli na cvetlični med in med iz mane.

 • Cvetlični med je pridobljen večinoma iz nektarja cvetov, za tak med je značilen vonj, aroma in cvetni prah cvetlice, kjer so čebele nabirale nektar. Cvetlični med je običajno svetlejše barve in ima izrazit sladek okus. Med cvetlični med se uvršča akacijev, ajdov, cvetlični, regratov, repičin, sončnični, deloma tudi lipov in kostanjev med.
 • Med iz mane pa je pridobljen predvsem iz izločkov insektov na živih delih rastlin ali izločkov živih delov rastlin. V to skupino se uvršča smrekov, hojev, gozdni, lipov in kostanjev med.

Najboljši med v Sloveniji – kako ločiti kakovosten med od cenenega približka

Ponudba meda je zelo raznovrstna. Dobite lahko številne različne okuse, pa tudi cene se med seboj seveda razlikujejo. Zagotovo je pomembno, da še pred samim nakupom preverite poreklo medu. Najboljša izbira bo lokalno pridelan med, strogi pogoji za pridelavo, podpora lokalnemu gospodarstvu in čisto okolje, v katerem živijo čebele pridelovalke medu, je nekaj predpostavk za najboljši med v Sloveniji. A lahko se zgodi, da tudi doma kupite ceneni približek pravemu medu. Zato poglejmo nekaj najpomembnejših lastnosti medu, ki vam bodo dale jasno vedeti, da gre za kakovosten, okusen in najboljši med v Sloveniji.

 • Kakovosten in pravi naravni med kristalizira, po domače povedano se strdi. Če raje uživate tekoči med, lahko kristaliziran med znova utekočinite. Kozarec oz. posodo z medom postavite v toplo vodo, ki ste jo ogreli na 40 °C, za nekaj minut, da se med znova utekočini.
 • Med v mikrovalovni pečici postane penast in poln mehurčkov, to je znak, da so medu dodane druge primesi. Enostaven preizkus lahko naredite tako, da daste v skodelico žličko medu in jo postavite v mikrovalovno pečico ter jo vklopite. Če se bo med začel peniti ali postane poln mehurčkov, je to znak, da so v medu dodane druge primesi, ki tja ne spadajo. Bolj se med peni, več je teh primesi v njem.
 • Vsak med vsebuje nekaj vode, a če jo vsebuje preveč, ne gre za kakovosten med. Kapljico ali dve meda kanite na papirnato brisačko, v primeru, da med v nekaj sekundah prikaplja čez papirnato brisačko, le ta vsebuje preveč vode.
 • Ste vedeli, da so čebele naravni sovražnik mravelj. Posledično se mravlje izogibajo čebel in ne marajo medu. V primeru, da imate nekakovosten med, ki so mu po vsej verjetnosti dodali sladkor, ga bodo mravlje z največjim veseljem napadle, sicer ne.
 • Naravni in najboljši med v Sloveniji, se bo v kozarcu vode potopil. Približek pravemu medu pa se bo začel raztapljati v stiku z vodo.
 • Še en pokazatelj kakovostnega medu je zagotovo tudi cena. Na trgovskih policah lahko opazite različne medove, ki so bili pridelani izven Slovenije ali celo izven Evrope, ki so tudi do 3 krat cenejši in posledično tudi slabše kakovosti

Najboljši med v Sloveniji – certifikati, ki to dokazujejo

Kot pri ostalih živilih je tudi pri medu eden od dokazov, da je med pridelan na dogovorjen način, ki zagotavlja kakovost, so tudi različni certifikati, ki jim kot potrošniki lahko zaupamo, saj se nad delom čebelarjev, ki imajo, katerega od certifikatov vrši redni nadzor.

 • Certifikat slovenski med z geografsko označbo ima lahko samo med, ki je pridelan in pripravljen za trg na geografskem območju in seveda na način, ki je določena za slovenski med v specifikaciji. Ime slovenski med lahko uporablja čebelar oz. pridelovalec medu, ki zanj pridobi omenjeni certifikat.
 • Certifikat za ekološko pridelan med ima lahko samo med, ki je pridelan po načelih ekološke pridelave medu.
 • Certifikat Demeter ima lahko samo med čebelarja, ki pokaže zadostno usposobljenost in ko dokaže, da sledi smernicam Demeter – biodinamične pridelave medu.

Zadnji prispevki