Kakšni naj bodo pohodni čevlji za otroke


Gibanje je osnovna človekova potreba. Naši otroci nam to ves čas potrjujejo. Zato jih moramo tudi primerno obuti. Tudi pohodni čevlji za otroke morajo biti prilagojeni prav njim. Otroci naj bodo v osnovi čim več bosi. To je naravna človekova potreba. Vendar v naši družbi to nekako ni sprejemljivo kot splošno pravilo. Zato otroke že od malega obuvamo. Je pa smiselno, da poskrbimo vsaj za ustrezno obutev. Otroci so unikati. Tako kot mi. Zato nekaj, kar je bilo dobro za starejšega otroka, ni dobro za naslednjega. Generacije nazaj se je prakticiralo ravno to. Kupili so se čevlji za starejšega otroka in, ko jih je prerasel, jih je dobil mlajši. Tako ravnanje so upravičevali z ekonomsko situacijo v družini. Do neke mere res. Tudi bosi so bili več. Danes je obutev mnogo cenejša. S tem pa, žal, tudi kvaliteta bistveno manjša.

Pohodni čevlji za otroke

Pohodni čevlji za otroke naj ne bodo rabljeni

Pohodni čevlji za otroke morajo biti povsem prilagojeni samo njim. Tako jim omogočimo enostavno gibanje. Otroci so živahna bitja in pri tem jih moramo spodbujati. Svojo odvečno energijo naj sproščajo v naravi. Zato jih večkrat peljimo na daljše pohode. Pri tem se nadihajo svežega zraka in tako nahranijo možganske celice. Ker so izredno radovedna bitja, s tem tudi pridobivajo na splošni izobrazbi. Za varnost na poti je vsekakor potrebna ustrezna obutev. Naj bo čim lažja in prilagojena terenu. Zagotavljati mora udobje. S pravo obutvijo so otroci bolj živahni in sproščeni. Prava obutev otroke varuje tudi pred poškodbami. Zato se mora pohodni čevelj tesno prilegati otrokovi nogi. Te nogice se še razvijajo. Zato potrebujejo še dodatno oporo. Kajti pri resnih poškodbah lahko kaj hitro pride do nenaravne spremembe okostja, ki se v odrasli dobi lahko spremeni v pravi zdravstveni problem z neslutenimi posledicami.

Dobra opora je nujna

Primerni pohodni čevlji za otroke prav tako zagotavljajo tem malim nogicam trdno oporo. Predvsem pa varujejo pred žulji. To je nadloga, ki se pojavlja ob nakupu večine novih obuval. Zgodi pa se, ker noga prenaša večje pritiske na točno določene dele stopal. Če so ti pritiski omejeni, do žuljenja ne pride. Zato se morajo pohodni čevlji tesno prilegati nogi. Tudi nogavice morajo biti temu prilagojene. Če se otrokove noge potijo, je smiseln nakup nogavic, ki ta pot močneje vpijejo. Na trgu se pojavljajo tako imenovane nogavice proti potenju. Na prvem sprehodu v novi obutvi pa je na mestu imeti s sabo še kakšen obliž. Z nakupom ustrezne pohodne obutve za otroke pa nikar ne odlašajmo do zadnjega. Kupiti jih je potrebno čim prej. Ne šele tik pred napovedanim daljšim pohodom. S krajšimi sprehodi v novi obutvi se le ta povsem prilagodi otrokovi nogici. Tako sta čevelj in nogica pripravljena na daljšo pot. Temu bi se po otroško razložilo, da sta z daljšim druženjem postala boljša prijatelja.

Dodatne pomembne lastnosti otroškega pohodnega čevlja

Na trgu se pojavljajo različni pohodni čevlji za otroke. Za krajše, daljše sprehode v naravi po, bolj ali manj, ravnih trenih so primerni nizki pohodni čevlji. Ti naj bodo čim lažji. Podplat naj bo malo dvignjen. Guma na podplatu pa nujno protizdrsna. Otroci ne gledajo pod noge in nikoli se ne ve na kakšno podlago bodo pritekli. Ustrezen pohodni čevelj jih mora pred tem varovati. Pena v podplatu čevlja naj bo čim bolj zračna in ne premehka. Čevelj sam pa naj bo čim bolj zračen. Istočasno pa zaščiten proti vdoru vode. Nekatere prodajalne nudijo obdelavo čevljev s kemičnimi snovmi, ki preprečijo propustnost vode v čevelj. Lahko pa si kupimo tudi sprej za obnovo te zaščite. V skladu z možnostmi in ponudbo pa naj bo ta obutev tudi všečna otroku, saj jo bo tako še raje nosil.

Če pa gremo z otrokom osvajati težje dostopne terene ali osvajati strme višine, pa je nujen nakup polvisokih ali visokih pohodnih čevljev. Ti morajo imeti poseben robustenejši podplat in zelo dobro prilegajočo se obutev. Tu gre še za dodatno zaščito gležnjev, ki se na neravnih površinah lahko hitro poškodujejo. Polvisoke čevlje kupujemo za suho vreme in teren. Visoke pa za vlažne terene in mokro vreme.

Specializirane prodajalne za športno obutev imajo zaposlene tudi svetovalce, ki vam bodo na kraju samem svetovali kateri so najbolj primerni pohodni čevlji za otroke.

Zadnji prispevki