Potovanje na Portugalsko, najbolj zahodno evropsko državo


Portugalska je majhna evropska država, ki leži na zahodnem delu celine. Ker je obenem tudi ena najstarejših evropskih držav, je obogatena s številnimi gradovi in srednjeveškimi mesti. Tudi za tiste, ki radi potujejo zaradi narave in morja, je Portugalska odlična izbira. Potovanje na Portugalsko lahko zato izkoristite tudi za obisk lepih plaž in gora. Portugalska je definitivno raznolika država, kjer lahko vsak najde nekaj, kar mu bo všeč.

Lizbona

Kot glavno mesto, je Lizbona zagotovo ena izmed postojank vsakega turista, ki se odloči za potovanje na Portugalsko. Že sama Lizbona ima ogromno zanimivosti, za katere si morate vzeti nekaj dni. Poleg muzejev in zgodovinske arhitekture, je Lizbona znana tudi po pestrem nočnem življenju. Samo mesto leži na sedmih hribih in je eno najstarejših mest na svetu.

Lizbona se deli se na četrti, med katerimi je najpopularnejša Belém, kjer lahko najdete kraljeve palače, vrtove in zgodovinske spomenike. Med njimi sta najbolj obiskana stolp Belem in samostan Jeronimos, potem pa sta tu še Spomenik velikim odkritjem in rezidenca portugalskega predsednika.

Četrt Alfama je v Lizboni najstarejša. Ko se sprehodite skozenj, se boste zaradi tlakovanih cest in hiš počutili, kot da ste stopili v preteklost. Peš ali pa s starim tramvajem 28 se lahko zapeljete do gradu São Jorge, ki leži na vrhu hriba. Grad São Jorge, ponuja odličen panoramski pogled na mesto, kjer lahko naredite ogromno slik, brez katerih potovanje na Portugalsko ni popolno.

Središče mesta predstavlja Trg Rossio, kjer se ljudje zbirajo že od  srednjeveških let in kjer ni nikoli dolgčas. Med najbolj obiskane spomenike Lizbone sodijo tudi most Vasco da Gama, ki je poimenovan po najbolj znanem portugalskem raziskovalcu, Oceanarium, ki zaseda prvo mesto med evropskimi notranjimi akvariji in pa kip Cristo Rei, ki je manjša različica tistega, ki stoji v Riu de Jeneiru.

Porto

Porto je ob Lizboni drugo najpopularnejše mesto. Prav tako je sestavljen iz srednjeveških ulic in četrti, med katerimi je najbolj poznana Ribeira, ki je posebna zaradi pisanih hiš, ki jo sestavljajo. Ljubitelji knjig ne smejo izpustiti knjigarne Livaria Lello, kjer je več kot 60 000 knjig in velja za najbolj znano knjigarno na svetu.

Ker se za potovanje na Portugalsko odločajo tudi tisti, ki so ljubitelji vin, je za njih idealen izlet v Porto. Tu izdelujejo tudi vino portovec. Mesto in vsa okolica ležijo ob reki Douro, kjer je ogromno vinogradništva. Tisti, ki v potovanje na Portugalsko vključijo tudi Porto, lahko uživajo v vrstah vinogradov in preizkušanja različnih vin.

Sintra

Mesto Sintra leži nedaleč od Lizbone in je eno izmed mest, ki jih ne smete izpustiti, če se odločite za potovanje na Portugalsko. Glavna atrakcija mesta je definitivno Palacio de Pena, ki obiskovalce pritegne zaradi svojih živih barv. Omet graščine je namreč rumene in rdeče barve, zato res izstopa iz vrste ostalih stavb. Graščina je del sedmih čudes Portugalske in je zaščiten s strani UNESC-a. Obisk Sintre je priporočljivo za vse tiste, ki se za potovanje na Portugalsko odločajo zaradi zanimanja za zgodovinske zanimivosti. Tu je še Palacio Nacional de Sintra, ki ji značilen videz dajeta dva zašiljena dimnika, ki jih ne vidimo pogosto.

Skrajno zahodna točka Evrope je rt Cabo da Roca, kjer stoji tudi svetilnik. Celotna pokrajina spominja na obalo Britanskega otočja in ni treba posebej poudarjati, da je razgled brez primerjave in slike iz tam bodo res nekaj posebnega. Obala Sintre je primerna tudi za vse, ki si želijo zaplavati. Ker je obala ob Atlantskem oceanu, je voda malo hladnejša, kot smo jo navajeni. Je pa zaradi velikih valov, primerna tudi za surferje.

Nacionalni park Peneda-Gerês

Potovanje na Portugalsko ni popolno brez kančka avanturizma. Zato je edini nacionalni park v državi Peneda-Gerês idealen za vse tiste, ki uživajo v naravi in adrenalinu. Leži na severozahodu, na meji s Španijo. Poleg različnih pohodnih poti, lahko obiskovalci, če imajo srečo, vidijo tudi divje konje, ki tu živijo že od prazgodovinskih časov ali pa divje krave. Tiste, ki radi združijo naravo in pohodništvo, pa lahko pa najdejo Rimsko pot, kjer so še vedno rimske oznake razdalj.

 

Zadnji prispevki