Prenosni žar za ljubitelje potovanj


Predstavljajte si, da lahko uživate na priljubljeni lokaciji, ob odlično pečeni hrani kadarkoli in kjerkoli že ste. Sliši se mikavno, kajne? Prenosni žar za na pot vam lahko to sedaj tudi omogoči. Konstrukt, ki se zloži in se lahko shrani kar v prtljažni prostor, je odlična izbira. Ker ne zavzame veliko, boste še zmeraj imeli dovolj kakovostnega prostora za druge pomembne stvari in živila.

Če veliko zahajate v naravo in radi pohajkujete, bo prenosni žar ali žar za enkratno uporabo, za vas odlična izbira. Tako bodo pikniki v naravi postali vaša nova strast, saj se le-ti prilagodijo pripravi hrane, kjerkoli. Vse, kar boste potrebovali je energija v obliki plina, elektrike ali oglja, ter živila, ki se bodo kar hitro spremenila v slasten obrok.

Prenosni žar

Prenosni žar in njegove prednosti

Sezona za uporabo se začne že spomladi in je odprta vse tja do pozne jeseni. Ker lahko, kot smo že omenili, prenosni žar postavite kamorkoli in ga prestavljate po želji, vam to daje tudi različne prednosti pred statičnimi oblikami.

Prednosti, ki jih prinaša, so:

 • preprosta in hitra priprava hrane,
 • hitro segrevanje in ohranjanje temperature še več ur,
 • enostavna uporaba, primerna tudi za začetnike,
 • omogoča prenos iz enega mesta na drugega,
 • priročna hramba,
 • manj masivna struktura,
 • fleksibilna uporaba,
 • hitro in enostavno čiščenje,
 • prihranek pri gorivu (plin),
 • večji nadzor nad temperaturo peke.

Eni izmed izredno priljubljenih so plinski, zaradi svojega odličnega nadzora nad temperaturo same peke. Podobno kot plinski štedilnik, tudi žar lahko nastavitev nekaj sekundah na nižjo ali višjo temperaturo. To je ena izmed cenjenih stvari, ki jih uporabniki izredno radi poudarijo in tudi pohvalijo.

Uporaba in vrste

Na trgu boste našli številne možnosti izbire, vendar vam glede na varnost narave, otrok in sebe priporočamo uporabo plinske različice. Res je, da je na začetku malenkost večji vložek, vendar vam omogoča čisto in enostavno rešitev uporabe. Tako ste neodvisni od vremenskih razmer, kot je na primer veter in pa nimate težav z dimom ter napeljavo dolgih kablov, ki zadeva ostale vrste.

Seveda so na voljo tudi druge vrste, kot so električni, in na oglje, vendar vam glede na okoliščine toplo priporočamo plinski prenosni žar, s katerim ne boste imeli nobenih težav in za katerega ne potrebujete nič drugega kot plinsko jeklenko, ki jo enostavno priključite.

Material za prenosni žar

Kadar izbirate med različnimi materiali, je dobro, da veste, kako se bo kateri odzval na zunanje vplive ter njegovo življenjsko dobo.

 1. Prenosni žar iz litega železa: je zelo odporen, stabilen, nekoliko dražji, vendar z dolgo življenjsko dobo in preprostim čiščenjem.
 2. Nerjaveče jeklo: drži se ga enostavno vzdrževanje ter dolga življenjska doba.
 3. Emajliran material: ima boljše toplotne sposobnosti, vendar je slabše kakovosti, s krajšo življenjsko dobo in s težjim vzdrževanjem.

Prenosni žar je, kot že pove samo ime, prenosni, kar pomeni, da mora biti lahek za prenašanje. To pa nam pove, da so takšne vrste izdelane predvsem iz lažjih materialov. Po večini kar iz nerjavečega jekla.

Dostopni prenosni žar za na pot

Kadar se odločimo za nakup, nam lahko izbira vgradnega ali masivnega žara predstavlja kar veliko investicijo, ki se vrti okoli nekaj tisoč evri. Če pa damo primer nakupa za prenosni žar, kjer se cene gibljejo med 100 € in 400 €, pa to predstavlja kar veliko razliko, kajne?

Na tak način oz. takšnim cenovnim razponom si lahko le-te privošči večja skupina uporabnikov in ljubitelje grila. Ne mislite, da so zaradi nižje cene manj kakovostni in podcenjeni v primerjavi s profesionalnim. Ker je pečena hrana na enaki ravni spečena in okusna. Ima pa tukaj prenosni žar prednost, saj se lahko vzame kamorkoli in omogoča enostavno čiščenje ter hitro pečenje vaše priljubljene hrane.

In kot rečeno, je takšna vrsta odlična rešitev za vse skupine ljudi oz. uporabnikov, ki uživajo v odlični hrani, ki je pripravljena hitro, kakovostno in izredno okusno. Če ste izkušeni ali pa ste še na začetku svoje »kariere« s peko, naj vas ne skrbi, saj boste lahko tako imenovan roštilj uporabljali izredno enostavno, hitro in kakovostno.

Majhen, preprost in izredno uporaben prenosni žar prihodnost kampiranja in raznih piknikov, prirejenih v naravi. Izkoristite njegov potencial in uživajte v pripravljenih jedeh hitro in enostavno.

Zadnji prispevki