Šmartinsko jezero – kopanje in še mnogo več


Iščete idejo za izlet po Sloveniji, mogoče do jezera, kjer bi se lahko v toplejšem delu leta tudi kopali ali pa preprosto le uživali v čudoviti naravi? Potem je prava izbira Šmartinsko jezero – kopanje, kolesarjenje, sprehajanje, supanje, uživanje v naravi, že čakajo na vaš obisk. Vas zanima, kje ga boste našli? Šmartinsko jezero (kopanje) je v neposredni bližini Celja in je z zanimivo okolico, iz leta v leto bolj priljubljena izletniška točka. Nastalo je leta 1970 kot zadrževalnik visoke vode, danes pa je 113 ha vodne površine priljubljena lokacija za vse športne navdušence in ljubitelje narave. Ste pripravljeni? Obiščimo Šmartinsko jezero.

Šmartinsko jezero kopanje

Kako na lokacijo Šmartinsko jezero – kopanje?
V primeru, da se boste proti Celju pripeljali iz smeri Ljubljane, potem se zapeljete na izvoz Žalec, prečkate avtocesto in se peljete proti Lučam, potem pa samo sledite oznakam, ki vas bodo pripeljale do Šmartinskega jezera. V primeru, da se boste pripeljali iz smeri Maribora, pa se zapeljite proti Celju in naprej proti Dobrovi, Lučam in Šmartinskemu jezeru. Jeklenega konjička lahko parkirate ob cesti v bližini otroškega igrišča. Lahko pa se do jezera odpravite peš ali s kolesom, v tem primeru se označena in varna pot začne v Novi vasi pri cerkvi Sv. Duha. Lepo urejena pot vas bo pripeljala prav do jezera. Pri samem jezeru se pot odcepi v dve smeri. Levo vodi po krožni potki, ki vodi do ladjice Jezerska kraljica, otroških igral, naprej do enega izmed rokavov jezera in preko mostu se konča pri Čolnarni Muzelj, kjer se lahko malce spočijete ali pa si izposodite čoln ali kajak. V primeru, da se odločite za desno smer pešpoti, boste zavili v gozdiček in se sproščali ob jezerski obali. Seveda bo najbolj zanimivo, če raziščete kar obe poti.

Šmartinsko jezero – kopanje
Ob omembi Šmartinskega jezera marsikdo najprej pomisli na kopanje. Otroci verjetno že sanjarijo predvsem o plavanju in skakanju v jezero. V toplejšem delu leta je res primerno za kopanje, saj spada med slovenska naravna kopališča. Šmartinsko jezero je umetno jezero, ki je pravi raj za ljubitelje vseh vodnih športnih aktivnosti, pa tudi za vse ljubitelje čudovite narave in uživanja ob obali jezera. Lahko pa vse to združite in nekaj časa uživate v jezeru, potem pa še na njegovi obali.

Šmartinsko jezero – kopanje in še mnoge druge aktivnosti
V toplejšem delu leta je prava zagotovo odločitev, da izkoristite vse aktivnosti in danosti, ki jih ponuja Šmartinsko jezero. Kopanje bo prava odločitev za ohladitev v vročih poletnih dneh, verjemite, da bodo tudi vaši otroci zagotovo uživali. V primeru, da imate mlajše otroke, ki še niso prepričljivi plavalci, bodite z njimi v vodi, tako se bodo počutili varno v vodi, vi pa jih boste imeli vedno na očeh in dosegu roke. Poleg kopanja lahko preizkusite še mnogo drugih aktivnosti. Vsi adrenalina in zabave željni se lahko odločite za zorbing – kotaljenje v ogromni zorb žogi po posebej urejeni stezi, ki se edina v Evropi lahko pohvali z ovinkom. Na jezeru lahko tudi supate, se vozite s pedolinom, čolnom ali kajakom. Opazujete lahko treninge prostega sloga smučanja in deskanja na vodi. Za vse tiste, ki pa si želite malo bolj umirjenega dne, pa si lahko privoščite ob jezeru piknik ali pa samo sprehod ali kolesarjenje okoli jezera. Po jezeru pa vozi tudi ladjica Jezerska kraljica, kar bo še posebej zanimiva izkušnja za otroke. Šmartinsko jezero je pravi raj tudi za športni ribolov. V bližini jezera pa se lahko preizkusite tudi v golfu.

Šmartinsko jezero kopanje

Šmartinsko jezero (kopanje), kdaj ga obiskati?
Na kratko lahko rečemo, da vsak dan v letu. V primeru, da se želite kopati v jezeru, potem bo najbolj primerno toplejše obdobje leta, oz. ko vam bo najbolj vroče, da se boste lahko malce ohladili. Če se želite okrog jezera le sprehoditi, zapeljati s kolesom ali skirojem pa to lahko storite v vseh letnih časih. Od pomladi do jeseni lahko koristite ponudbo vseh vodnih aktivnosti na jezeru. Vsekakor pa vam priporočamo, da si rezervirate vsaj nekaj ur za obisk, še bolje pa kar cel dan, saj je toliko zanimivih stvari za videti in doživeti, še posebej če vam delajo družbo otroci in se boste v jezeru tudi kopali.

Šmartinsko jezero, kopanje in druge aktivnosti so primerne za …
Sam obisk priljubljenega jezera v bližini Celja je primeren za vse generacije obiskovalcev, tudi za družine z majhnimi otroki, saj otroke brez težav okoli jezera popeljete z vozičkom. Dobrodošli so tudi obiskovalci s psi, ki bodo še posebej uživali v poletnih mesecih, če bodo lahko malce počofotali v jezeru in se ohladili od vročine. Za vse, ki pa bi radi izkoristili Šmartinsko jezero – kopanje pa velja opozorilo, da bodite starši poleg svojih otrok med plavanjem in igranjem v jezeru, seveda, če otroci še niso prepričljivi plavalci. Sicer pa v vsakem primeru previdnost ni odveč, saj je le varen oddih zares tudi sproščujoč oddih.

Zadnji prispevki