Turistične kmetije Goriška Brda


Turistične kmetije Goriška brda so najbolj obiskane kmetije v Sloveniji, saj ležijo na idealnem območju 35 km od morja na gričkih, kjer vedno sije sonce. Zato imajo veliko vinskih trt in sadja, pa še marsikaj drugega domačega najdete pri njih.

Vse turistične kmetije Goriška brda so znane po svoji gostoljubnosti in usmerjenosti v gosta. Že od nekdaj so župani Goriških brd podpirali turizem ter malega človeka na kmetiji, zato so te kmetije zrasle v prave male pravljice. Večinoma tudi sprejemajo turistične bone in če jih lani niste izkoristili, se jih splača letos. Z Goriških brd vidite lahko od morja pa vse do Alp. Takšnega pogleda res ne smete zamuditi, pa tudi, če greste samo na enodnevni izlet.

Turistične kmetije goriška brda

Kje so turistične kmetije Goriška brda?

Goriška brda so grički nad Novo Gorico, ki segajo do meje z Italijo ter občine Kanal ob Soči. Gre za majhno pokrajino, ki ima svoje posebnosti. Gričevnata pokrajina je na kraškem terenu, z malo rodne zmelje, ki jo morajo domačini dejansko braniti pred burjo ter soncem in vedno znova obnavljati, da kaj zraste. Vendar, tisto, kar zraste, je okusno, sočno ter sladko. Tam so po gričkih zasejane turistične kmetije Goriška brda.

Vode ni veliko, padavin je običajno malo, zato veliko kmetij vodo lovi v bazene, cisterne in vodne zbiralnike, da lahko namakajo zelenjavo in tudi sadna drevesa po potrebi, da jih ne uniči suša, ki kdaj pa kdaj tam pustoši. Turistične kmetije Goriška brda gojijo sadna drevesa, kot so več vrst znanih briških češenj, marelice, breskve, kakije, fige, kivi, jabolka, slive, hruške in še lahko naštevamo.

Vendar so turistične kmetije Goriška brda najbolj znane po vinorodnosti, po prečudovitih vinskih trtah in seveda kakovostnih vinih svetovno priznanih znamk, ki jih tam pridelujejo. Brici s tako ljubeznijo gojijo in obrezujejo ter negujejo vinske trte, da to težko še kje vidite. Čudovito belo, rdeče in črno grozdje z velikimi sočnimi grozdi pa so znani po vsej državi in so tudi na naših tržnicah ter v trgovinah.

Goriška brda so najbolj sončna pokrajina v Sloveniji. Nova Gorica pa je prvo najbolj sončno mesto v Sloveniji s kar 320 sončnimi dni v letu. Če se hočete naužiti pravega sonca in toplote, potem so Goriška brda pravi kraj za vas, da se naužijete D vitamina za vse leto.

Kaj ponujajo turistične kmetije Goriška brda turistom?

Svojim gostom turistične kmetije Goriška brda nudijo prenočišča, dobro hrano, mir, svež zrak, sprostitev, zabavo in nepozabne trenutke. Brici so posebne vrste ljudje, pretkani trgovci v dobrem smislu, saj je od daleč vidno, da so dobri gospodarji, so srčni gostitelji, ki vam nudijo vse, kar vam srce poželi pa še več. V Sloveniji težko najdete tako podjetne, marljive in iznajdljive ljudi, kot so Brici.

Na marsikateri kmetiji boste lahko pokušali domača pristna vina. Ne boste verjeli, kakšna je razlika med vini, ki se prodajajo v trgovini, in tistimi, ki jih nudijo domačini. Predvsem niso žveplana niti sladkana.

V Goriških brdih, kjer so turistične kmetije Goriška brda, so lepo urejene tudi kolesarske steze in peš poti za pohodnike. Razgibano pokrajino si boste lahko ogledali od blizu z vodiči, ki vam bodo povedali marsikatero zanimivo štorijo, ki jih Brici nimajo malo.

Znane so tudi fantastične in nepozabne domače poroke. Zelo veliko mladoporočencev se odloča za medene tedne in poroko prav v Goriških Brdih in okolici.

5 najbolj obiskanih turističnih kmetij v Goriških brdih?

Najbolj obiskane turistične kmetije Goriška brda so:

  • Farmstay Kmetija Štekar iz Kojskega, ki jo obdajajo vinogradi in sadovnjaki.
  • Še ena zelo obiskana je turistična kmetija Štanfel v Podsabotinu tik nad Novo Gorico in samo 35 km stran od italijanskega morja.
  • Turistična kmetija Valentinčič tudi iz Podsabotina je obdana z zelenjem in ima velik vrtom z bazenom.
  • Domačija Kabal Morel iz okolice Dobrovega je v osrčju zelenja in vinogradov in nudi tradicionalne jedi, pohodništvo, gorništvo, izletništvo, kolesarjenje in jahanje.
  • Hiša Štekar iz Kojskega nudi poleg odlične kulinarike tudi team buildinge, biološko pridelana vina, degustacije in ogled kleti ter veliko domačnosti in sproščenosti.

Ali je na turistični kmetiji potrebna predhodna rezervacija?

Nekatere turistične kmetije Goriška brda zahtevajo obvezne rezervacije, kar lahko razberete iz njihovih spletnih s strani ali pa jih pokličete in se o tem pozanimate. Največkrat so te kmetije zasedene že za vse leto vnaprej. Nekatere imajo dolgoletne stalne stranke, ki se vračajo ob določenih terminih vsako leto.

Če ste taki, da niste radi vezani na datum ali določno lokacijo, če imate raje presenečenja in je v vas avanturistična žilica, potem ste tip človeka, ki ne bo rezerviral prenočišča vnaprej. Tudi za take poskrbijo domačini na manjših turističnih kmetijah, kjer boste lahko sprejeti kot padalec za eno ali več noči in boste enako ali še bolje postreženi.

V primeru, da potujete naokoli po Goriških brdih s kolesom, peš ali z avtom in ne veste, kje bi prenočili, se ustavite v prvi vasi in pojdite potrkat na prva vrata. Prijazni Brici seveda vedo, kje je najbližja turistična kmetija z ležišči in ker jih je na tem področju veliko, ni dvakrat za reči, da boste potrkali prav na vrata turistične kmetije. Ker so Goriška brda majhno področje z več kmetijami, boste eno zagotovo našli.

Obisk turistične kmetije Goriška brda se vsakemu gostu zagotovo vtisne v neizbrisen spomin zaradi fantastičnega podnebja, čiste narave in dobre hrane pa posebnega, toplega sprejema domačinov, ki imajo zanimive navade ter govorico. Pojdite preverit kar sami.

Zadnji prispevki