Zobni kamen – nadloga, ki ji morate nameniti pozornost


Zobni kamen predstavlja zelo pogosto zobozdravstveno nadlogo, s katero se sooča zelo veliko število ljudi. V bistvu gre za oblogo, ki se nabira na zobni površini, je pa sicer odstranjevanje zobnega kamna izjemnega pomena pri ohranjanju zdrave ustne votline. Čeprav številnim zobni kamen predstavlja zgolj estetsko nadlogo, pa težava še zdaleč ni tako nedolžna. Obloge, ki niso strokovno odstranjene lahko namreč bistveno poslabšajo zdravje obzobnih tkiv – te so namreč hrapave in tako predstavljajo idealno oprijemališče za nove zobne obloge, ki le še dodatno povečujejo vpliv bakterijskega plaka. Zaradi delovanja bakterij na površini zobnega kamna pogosto prihaja tudi do vnetja dlesni, ki postanejo pordele, otekle in krvaveče ob dotiku. Nenazadnje pa obloge predstavljajo tudi estetski problem, slab ustni zadah in oteženo čiščenje zob. Prav to so glavni razlogi, da moramo zobni kamen redno odstranjevati pri svojem zobozdravniku.

zobni kamen

Odstranjevanje zobnega kamna

Prvo pravilo je, da zobnega kamna nikoli ne odstranjujte sami, saj gre za izjemno trdno strukturo, ob odstranjevanju pa zato lahko pride do poškodb zobne sklenine ali dlesni. Odstranjevanje naj zato vedno opravita le zobozdravnik ali ustni higienik. Strokovnjak vam bo zobe po koncu postopka tudi spoliral, saj ravno gladka površina preprečuje nadaljnjo nastajanje kamna.

Kamen se najpogosteje odstranjuje s pomočjo ultrazvočnih instrumentov z različnimi nastavki, ki učinkovito odstranijo obloge na vseh zobnih površinah in tudi v vseh medprostorih. Odstranjevanje je učinkovito, hitro in popolnoma neboleče. Po sami odstranitvi zobnega kamna se priporoča tudi peskanje zob, s pomočjo katerega se odstrani vse mehke obloge in obarvanost zoba. Ta je posledica pitja kave in močnih čajev in pogostega kajenja.

Kako pogosto se boste morali odpraviti na čiščenje zobnega kamna je odvisno predvsem od vaših zob – nekateri posamezniki potrebujejo čiščenje vsake 3 mesece, spet drugi pa le dvakrat na leto. Priporočamo vam le, da zobozdravnika obiskujete redno in tako skrbite za zdravje zob in ustne votline.

Zadnji prispevki