Celostna skrb za ustno zdravje v splošnem zobozdravstvu


Pregled zob, dlesni in ustne votline je temeljni korak pri ohranjanju zdravja ustne votline. Zobozdravstvo, kot veja medicine, ne diagnosticira in zdravi bolezni v ustni votlini, ampak ima tudi vpliv na splošno zdravje človeškega telesa. Sodelovanje med zobozdravnikom, asistenti, higieniki in zobnimi tehniki v zobozdravstvenih ambulantah zagotavlja celovito oskrbo pacientov.

V okviru splošnega zobozdravstva se posveča ustvarjanju optimalnih pogojev za rast modrostnih zob ali, če to ni mogoče, njihovi odstranitvi, kadar vplivajo negativno na preostale zobe. Poleg tega se splošno zobozdravstvo ukvarja s številnimi postopki, kot so izdelava zobnih mostičkov za prekrivanje manjkajočih zob ter izdelava protez.

Zobozdravstvo

Proteze za popoln nasmeh in funkcionalnost

Proteze so pomemben del splošnega zobozdravstva, saj nadomeščajo manjkajoče zobe. Delne proteze so namenjene nadomeščanju le dela manjkajočih zob v čeljusti, medtem ko totalne proteze ponujajo rešitev za popolno nadomestitev celotnega zobovja. Poleg estetskega vidika omogočajo tudi učinkovito funkcionalnost zob pri žvečenju in grizenju.

Zdravljenje in preprečevanje v splošnem zobozdravstvu

Splošna stomatologija zajema tudi zdravljenje koreninskih kanalov, obvladovanje škripanja z zobmi, reševanje težav s čeljustnimi sklepi ter obravnavo negativnih posledic kajenja. Pomembna preventivna metoda vključuje čiščenje zobnega kamna in peskanje zob, ki zmanjšujeta možnost obolenja dlesni ter preprečujeta obarvanost zob, kar deloma povrne belino zob. S tem se zmanjšuje tveganje za bolezni dlesni in zaustavlja njihovo napredovanje.

Redni letni pregledi za zdrav nasmeh

Zobozdravstvo priporoča vsaj en letni obisk izbranega zobozdravnika, kot ključnega koraka k ohranjanju zdravja zob in ustne votline. Zobozdravniki nudijo temeljit pregled, kjer preverijo stanje zob, ustne votline ter opazujejo morebitne spremembe. S strokovnostjo in zanesljivostjo vam bodo pomagali soočiti se z morebitnimi težavami in skupaj poiskali učinkovite rešitve.

Ste eden izmed tistih, ki čutijo strah pred obiskom zobozdravnika? Zobozdravniki posebno pozornost namenjajo pacientom, ki se soočajo s strahom pred zobozdravnikom. S strokovnim svetovanjem vam bodo pomagali odpravljati vaše strahove, obenem pa vam zagotavljali ugodno in varno zobozdravstveno oskrbo.

Izboljšajte videz in zdravje zob z estetskim zobozdravstvom

Estetsko zobozdravstvo združuje zdravje zob z estetiko, ponujajoč vrsto posegov za izboljšanje videza. Od porcelanskih lusk in belih plomb do beljenja zob, dograditve zob, zobnih vsadkov, laserskega oblikovanja dlesni, nevidnih zobnih aparatov, nakita za zobe in celostnih preobrazb zob. Estetska stomatologija ustvarja bleščeč nasmeh in izboljšuje videz celotnega obraza. Minimalno invazivni posegi v estetskem zobozdravstvu zagotavljajo izboljšano funkcijo in estetski videz zob.

Pomen ustne higiene

Na človeškem telesu se estetsko zobozdravstvo začne v ustni votlini, ki je leglo bakterij in potencialno neželenega zadaha. Estetska stomatologija poudarja, da se s pravilno ustno higieno lahko učinkovito odpravi neželeni zadah ter prepreči bolezni ustne votline, kot sta zobna gniloba in vnetje dlesni.

Nevarnosti parodontitisa

Parodontitis predstavlja nevarnost, saj bakterije, ki ga povzročajo, lahko vplivajo na druge telesne organe in prispevajo k razvoju bolezni srca ter ožilja. Približno polovica prebivalstva Evropske unije se sooča s težavami dlesni, medtem ko skupno 75 odstotkov ljudi doživlja različne težave in bolezni v zvezi z zobmi ter ustno votlino. Estetsko zobozdravstvo postavlja v ospredje pomen preprečevanja in zdravljenja parodontitisa ter drugih stanj za ohranjanje celovitega zdravja. Bakterija, ki povzroča zobno gnilobo, predstavlja nevarnost za celoten organizem, saj se lahko preko krvi razširi po telesu. Okužba lahko v telesu povzroči vnetne spremembe, ki segajo do notranjih plasti srca in srčnih zaklopk. Okužba iz ustne votline lahko vpliva na zaplete v nosečnosti, vključno s prezgodnjim porodom ali splavom.

 

 

 

Zadnji prispevki